Mijn naam is Sophie en ik werk sinds april bij Joinuz als Justitieel Verpleegkundige! Mijn eerste detacheer opdracht is bij justitieel complex Zaanstad. Dit is een een gevangenis met meer dan 1000 gedetineerde, waaronder ook gedetineerde psychiatrische patiënten. Voor deze mensen is er zorg bij ons PPC.

Justitieel complex Zaanstad

De inrichting is multifunctioneel en flexibel in bestemming. Behalve het PPC, de EZV (extra zorg voorziening) en de luwte afdeling, zijn vrijwel alle cellen uitgevoerd als meerpersoonscel. Ik werk op de inkomsten afdeling en de ISD. De ISD maatregel is een maatregel op basis waarvan stelselmatige daders in een inrichting geplaatst kunnen worden die specifiek voor hen bestemd is. Het gaat hierbij om daders die door het plegen van reeksen delicten veel criminaliteit en onveiligheid veroorzaken. De ISD maatregel is voor een periode van maximaal twee jaar. Ik ga jullie een dagje meenemen als justitieel verpleegkundige!

Een werkdag uit het leven van een Justitieel Verpleegkundige

De dag begint om 8.00 waarbij je de verzoekbriefjes gaat sorteren en inplannen op je agenda. Op zo een verzoekbriefje staat de vraag van de gedetineerde. Dit kan heel afwisselend zijn. Bijvoorbeeld: lichamelijke klachten, psychische klachten, medicatie en ga zo maar door. Soms krijg je de meest gekke verzoeken, maar wel allemaal erg afwisselend en leerzaam. Om 8.15 hebben wij een ochtend overleg en wordt kort besproken wat er die dag moet gebeuren, vaak ook als iemand alleen staat wordt dit gemeld zodat iedereen bij kan springen als dit nodig is. Zodra je jou verzoekbrieven hebt ingepland en de medicatie hebt ingeschreven in het systeem is het tijd om naar de afdeling te gaan. Er is ook een mogelijkheid om gedetineerde naar de Medische Dienst te roepen, zij mogen dan zelf door het gebouw naar ons komen. Echter is het soms handig om ze op de afdeling te zien. Dit verschilt natuurlijk wat iemand fijn vind per verpleegkundige, maar ik wissel het graag af!

De gevangenis is verdeeld in clusters en ik loop alle afdelingen langs op mijn cluster. Op de afdeling zit het kantoor van de piw-ers, dit zijn de beveiligers van de afdeling. Zij zijn het eerste contact met de gedetineerde op een dag en weten vaak ook goed wat er speelt. Zij kaarten ook vaak aan als ze vinden dat iemand gezien moet worden ivm bijvoorbeeld psychische/lichamelijke klachten. Je bent dus ook veel aan het werk met andere disciplines en je hebt veel contact met gedetineerde dus je moet zeker wel je mannetje kunnen staan.

Verschillende dagen heb je verschillende overleggen. Bijvoorbeeld bij mijn cluster is er op de dinsdag en donderdag PMO. Dit is een overleg waarbij de arts, psychiater, psycholoog en verpleegkundige aanwezig zijn. Dit is heel interessant en handig als je dingen wilt bespreken met wat er speelt. Zeker bij de ISD speelt veel verslaving en is het belangrijk dat deze mensen hun re-integratie project goed doorlopen. Mensen zitten bij de inkomsten veel achter de deur en dit kan psychische klachten erger maken of juist veroorzaken, stel jezelf maar eens voor als je 22 uur per dag achter een dichte deur zit.

Rapporteren als Justitieel Verpleegkundige

Zodra je alle consulten hebt gehad met de gedetineerde en alle andere taken zijn gedaan is het tijd om te rapporteren! Vaak komen er tussen door nog dingen en deze moeten dan opgepakt worden. Soms is het lastig om met gedetineerde om te gaan, mensen zitten hier natuurlijk vast. Mensen kunnen snel geagiteerd raken en dan is het belangrijk om professioneel en probleem oplossend te denken. Gelukkig is het team heel hecht en wilt iedereen wel helpen als je met een vraag zit. Het is een groot team, maar wel één team. Dat heb je nodig in de justitiële zorg.

Werken bij Joinuz

Wat fijn is aan Joinuz is het contact. De contact personen zijn altijd goed te bereiken en zijn heel open! Ik voelde mij heel erg welkom bij Joinuz en weet zeker dat ik hier nog een lange tijd blijf. Ook de kansen met detacheren zijn top, ik leer veel, zie veel plekken en er is kans op scholing. Ideaal als je het mij vraagt!