De cao wordt bijna ieder jaar aangepast. Ook in 2024 zijn er weer verschillende veranderingen voor de cao voor gemeenten voorgesteld, waaronder een structurele loonstijging. In deze blog vertellen we je over de belangrijkste veranderingen en wat die veranderingen precies voor jou betekenen. Goed nieuws: wij kunnen je alvast meer vertellen over de loonsverhoging die er hoogstwaarschijnlijk aan zit te komen.

Salarisschalen bij gemeenten

Veel sectoren in Nederland werken met salarisschalen, die worden vastgelegd in de cao. Ook de gemeente doet dat. Dat is handig, want zo kun je vrij makkelijk berekenen welk salaris je hoort te krijgen voor het werk dat je doet. Je functie bepaalt de salarisschaal en onder andere je ervaring bepaalt in welke trede je vervolgens zit. Op die manier is er een vastgesteld minimumsalaris voor jouw functie, waar op basis van je prestaties nog een schepje bovenop gedaan kan worden. Bij een nieuwe cao hoort meestal ook een loonstijging die geldt voor alle schalen. Zo stijgt je salaris automatisch een stukje, ook al blijf je in dezelfde schaal of trede.

CAO Gemeenten 2024

De huidige cao gemeenten, die van 2023, loopt af op 1 januari 2024. Met het nieuwe jaar alweer bijna voor de deur is de cao weer onder de loep genomen. Het resultaat? De nieuwe cao loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2025 en er ligt een ondertekend voorstel klaar. Dat betekent dat we ook al het een en ander over je salaris voor volgend jaar kunnen vertellen.

De belangrijkste veranderingen uit het principeakkoord

De definitieve salarisschalen gemeente 2024 zijn nog niet bekendgemaakt. Wel is er een principeakkoord voor de cao opgesteld. Dat betekent dat de betrokken partijen over een aantal veranderingen akkoord zijn, maar dat deze onder andere juridisch nog moeten worden nagelopen. Hieronder vind je de belangrijkste veranderingen die zijn voorgesteld voor de cao gemeenten 2024:

1. Structurele loonstijging

Per 1 januari 2024 stijgen de salarissen met 4,75%. Op 1 oktober komt daar nog een salarisverhoging van 1,25% bij. Dat betekent dat je in 2024 kan rekenen op een gemiddelde salarisverhoging van 6%.

2. Het aantal bovenwettelijke vakantiedagen stijgt (per 1 januari 2025)

Voor 2024 blijft het aantal bovenwettelijke vakantiedagen nog gelijk aan 2023, met 7 dagen. Wel heb je wat om naar uit te kijken: het aantal bovenwettelijke vakantiedagen wordt per 1 januari 2025 verhoogd naar 8, wat omgerekend 57,6 uur is.

3. Het Individueel Keuzebudget (IKB) wordt pensioengevend

De samenstelling van het IKB bestaat volgend jaar uit 8% vakantiegeld, 7,55% eindejaarsuitkering en 1,5% levensloop. Dat betekent dat het Individueel Keuzebudget dat je ontvangt mee gaat tellen voor je pensioen. Hierdoor wordt het uiteindelijke pensioenbedrag dat je ontvangt hoger.

4. Werkgevers moeten meer aan jouw gezondheid werken

Vanaf 2024 wordt het verplicht voor werkgevers om een beleidsplan voor vitaliteit te hebben, dat aan specifieke criteria voldoet. Hierdoor wordt het verplicht om periodiek te peilen wat de werkdruk is voor jou en je collega’s – en daar eventueel maatregelen voor te nemen.

5. Bevrijdingsdag is vanaf 2024 een feestdag

Vorig jaar is al vastgesteld dat 5 mei (Bevrijdingsdag) vanaf 1 januari 2024 een feestdag is voor gemeenten. Dat betekent op 5 mei een vrije dag, met behoud van salaris en salaristoelage(n).

6. Liever het behoud van werknemers dan externe inzet

Afgelopen jaar zijn er meer externe en tijdelijke werknemers ingezet dan de jaren ervoor. Vanwege een krappe arbeidsmarkt konden functies zo toch ingevuld worden. Voor het aankomende jaar zal externe inzet worden verminderd en zal er meer focus komen te liggen op de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dit betekent dat de voorkeur ligt op het inzetten en eventueel omscholen van (vaste) werknemers.

7. Opzegtermijn verlengd vanwege krappe arbeidsmarkt

Een andere verandering is dat de opzegtermijn verlengd gaat worden. Gemeenten merken dat meer werknemers van baan wisselen, maar functies moeten wel kunnen worden ingevuld. Om op de krappe arbeidsmarkt werkgevers en collega’s meer tijd te geven om goede vervanging te zoeken, wordt de opzegtermijn voor werknemers, maar óók werkgevers langer. Dus ben je aan het rondkijken voor een functie met een hoger salaris? Let er dan op dat je opzegtermijn aankomend jaar langer kan zijn.

Wat wordt jouw salaris vanaf 1 januari 2024?

Alhoewel er wel een salarisverhoging is aangekondigd, is er met het principeakkoord nog niets gezegd over de specifieke salarisschalen voor 2024. Wat je precieze salaris zal zijn, dat volgt later nog.

Om je toch een idee te geven kun je de salaristabel van 2 januari 2023 tot 1 januari 2024 vinden in ons blog "Salarisschalen Gemeenten 2023". In dat blog staan de bruto maandsalarissen voor een fulltime dienstverband. Altijd goed om even te checken of het klopt met wat jij ontvangt.

Tip: Wil je solliciteren op een baan bij de gemeente? In de vacaturetekst vind je vaak de salarisschaal voor de functie. Dat geeft je alvast een idee van wat je gaat verdienen. En de voorspellig is dat in 2024 het brutosalaris met zo’n 6% zal stijgen. Dat is dus mooi meegenomen.

Wanneer krijg ik een salarisverhoging?

Meestal ontvang je bij goed functioneren jaarlijks een salarisverhoging. Vaak stijg je dan een trede binnen je eigen schaal. We zeggen expres ‘meestal’, want er zijn vaak wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Je functioneren is voldoende, maar nog liever goed
  • Je zit nog niet op de hoogste trede van je functieschaal
  • Het is ten minste 12 maanden geleden dat je in dienst kwam bij de gemeente of je laatste (periodieke) salarisverhoging of promotie kreeg.

Weet je nog precies wanneer jouw laatste salarisverhoging was? Ongeveer een jaar na dat moment kun je een nieuw gesprek over je salaris verwachten.

Joinuz helpt je aan de baan die bij jou past

Heb je een functie bij een gemeente op het oog? Of werk je al bij een gemeente, maar kun je wel een nieuwe uitdaging gebruiken? Bij Joinuz helpen we je graag verder. We hebben vaak mooie vacatures bij verschillende gemeenten openstaan. Bekijk dus vooral onze gemeentelijke vacatures of er ook een interessante functie voor jou tussen zit. Gevonden wat je zocht? Klik op ‘Solliciteren’ en laat ons weten wie je bent.

Nog niet de vacature gevonden die je zocht, maar wel enthousiast over Joinuz? Neem dan vooral contact met ons op. Het kost je ongeveer een minuutje, maar wij gaan daarna hard voor je aan de slag om de functie te vinden die bij je past. Kom je liever op een van onze locaties langs voor een kennismakingsgesprek? Dat kan natuurlijk ook. We gaan graag met je sparren over de mogelijkheden. Tot snel!