Wat doet een vergunningverlener?

Een vergunning moet voor tal van gelegenheden worden aangevraagd bij de gemeente. Voor de kleinste of soms juist de grootste dingen kun je een vergunning nodig hebben. Hetzij voor bouwwerkzaamheden, het houden van een collecte of tot het plaatsen van bijvoorbeeld een grote container. Een vergunningverlener gaat in gesprek en controleert of aanvragende partij zich aan de richtlijnen houdt.

Binnen de brede wereld van vergunningen heb ik mij gespecificeerd in de Drank- en Horecawetvergunning. De vergunning die het mogelijk maakt dat wij in onze vrije tijd bij dat leuke café op de hoek een biertje of wijntje kunnen drinken. Nou ja beter gezegd konden, want op de horeca heeft deze corona tijd natuurlijk een gigantische impact!

Inmiddels alweer wat jaren geleden kwam ik tijdens mijn stage in aanraking met de Drank- en Horecawetvergunning. Waar voorheen dat drankje bij een restaurant heel vanzelfsprekend leek, ontdekte ik dat daar een hele wereld aan regels en vergunning aan vooraf ging. Nu meerdere jaren later en na bij meerdere gemeenten te hebben gewerkt via detachering en in vaste dienst, werk ik nu met veel plezier via Joinuz in opdracht bij de gemeente Amsterdam. Wederom in een opdracht die verbonden is aan de Drank- en Horecawetvergunning.

Een vergunning en leuk? Ja deze combinatie bestaat!

Maar wat is er nou zo leuk aan die Drank- en Horecawetvergunning?! Eigenlijk vrij simpel, als alles goed gaat (als!) dan bouw je door middel van deze vergunning eigenlijk indirect mee aan de opstart van een nieuwe onderneming. Voor de coronatijd voerde ik de leukste gesprekken met nieuwe ondernemers die de grootste plannen hebben. Uiteraard heb je dan de regels waarmee je te maken hebt, maar voor mij is het altijd een leuke uitdaging om te kijken hoe we die ideeën kunnen verwezenlijken. Uiteindelijk was het dan ook maar wat mooi om te zien hoe ondernemers van start gaan zodra ze de vergunning eenmaal binnen hebben.


Vergunningen in corona tijd

Zoals je misschien als hebt gelezen schrijf ik het een en ander in de verleden tijd. Door corona is er dan ook veel veranderd in de horecawereld. Al geruime tijd moet de horeca zijn deuren gesloten houden en wordt van ondernemers veel creativiteit verwacht om te overleven. Veel aanvragen voor nieuwe horecabedrijven komen daarom niet echt meer binnen. En gesprekken zijn van opbouwend naar een toekomst toch veranderd of soms weggevallen. Toch is het ook juist in deze tijd weer de uitdaging om het contact met ondernemers te houden en te kijken naar mogelijkheden! Maar nu denk je misschien, als de aanvragen afnemen dan misschien ook de opdrachten? Nou gelukkig is dat niet het geval! In deze hele gekke tijd maakte ik van een vast dienstverband bij een gemeente de stap naar Joinuz!

Stap naar Joinuz en join us!

Ik startte enkele jaren geleden in de detachering waarna ik na een paar jaar in vaste dienst kwam te werken bij een gemeente. Net na de piek van de eerste coronagolf kwam ik plots dé vacature tegen bij Joinuz. Na 2 bijna 3 jaar op een vaste plek was ik toch wel weer eens toe aan een nieuwe uitdaging. En na een eerste ontzettend fijn gesprek via een Teams meeting en later nog een leuk gesprek op locatie (wat toen gelukkig alweer kon) zette ik in deze gekke tijden weer een stap richting de detachering. Verassend genoeg waren er nog (en zijn er nog!) tal van leuke opdrachten binnen gemeenteland en al helemaal binnen het gebied van de Drank- en Horecawetvergunning!

Juist in deze gekke tijden is het een mooi moment voor gemeenten om achterstanden weg te werken, eindelijk iemand in te zetten op dat dossier dat al zo lang ligt of om eens goed te laten kijken naar dat oude werkproces.

Voorheen vond ik thuiswerken al fijn, maar nu zijn we natuurlijk gedwongen om thuis te werken. Met de fijne service van de collega’s van Joinuz had ik binnen no time een laptop, telefoon en eigenlijk alles wat ik nog had om snel en gemakkelijk thuis aan de slag te gaan. Snel en gemakkelijk zijn misschien ook wel de juiste woorden voor het werken en contact met Joinuz (waarbij gemakkelijk dan uiteraard in de meest positieve zin van het woord!). De lijnen zijn kort, wensen voor opdrachten kunnen vrij worden besproken en je hebt altijd een vast contactpersoon.

Inmiddels ben ik alweer een paar maanden in dienst en met veel plezier! De opdrachten zijn er nog genoeg dus ik zou zeggen, neem snel eens contact op en wie weet krijg ik de kans om je eens verder mee te nemen in de wereld van de Drank- en Horecawet!

Wil jij ook aan de slag als vergunningverlener bij Joinuz? Neem een kijkje bij onze vacatures.